Duende színjátszókör

Megemlékezés az 1956-os forradalom 60. évfordulóján

"Jubileum - Ünnepi állománygyűlés keretében emlékezett a MH BHK az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

1956 0

Az MH Bakony Harckiképző Központ és a Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium tekintettel a többéves színvonalas együttműködésre, idén újra közös rendezvény keretein belül emlékezett a 20. század történelmének egyik legjelentősebb eseményére.

1956 1a

1956 1b

Az ünnepi állománygyűlésnek helyet adó Thury-vár rendezvénytermében a műsort Hajdú Levente: Kiáltvány című versével, Óvári Blanka nyitotta meg. Ezt követően a Duende Színjátszó Kör előadásában „Várpalota második Budapest” című műsorát a korabeli 1956-os dokumentumok és Szarvas József visszaemlékezései nyomán, színpadra vitte Reiff Mónika és Sándor Zsuzsanna a Faller Jenő Szakképző Iskola pedagógusai.

1956 2

1956 3

A múltidéző pillanatokat Vokla János ezredes ünnepi beszéde követte. A központparancsnok kiemelte: „Az 1956-os forradalom és a nyomában kibontakozó fegyveres harc bebizonyította a világ előtt, hogy a magyar társadalom jó célokért, képes akár a legnagyobb áldozatot is meghozni.” Az alakulat parancsnoka beszédében hangsúlyozta a nemzeti érzés és a nemzeti összetartozás fontosságát és osztatlan erejét a társadalomban.

1956 4

A rendezvény zárásaként az állomány kiemelt tagjai, a katonai szervezet érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként jutalmakat vehetett át."

Forrás: https://www.facebook.com/harckikepzo/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

Bővebben...

Országos Haditorna versenysorozat összefoglaló

A 2016/2017-es a Magyar Honvédség a honvédelmi nevelés elősegítése a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében Országos Haditorna Versenysorozatot hirdetett meg.

A verseny célja:

 • A honvédelem ügyének népszerűsítése, megismertetése a sport eszközeivel és a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése
 • A fiatalok ügyességének, jártasságának, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztése, felkészültségük összemérése
 • A katonai pálya bemutatása. Lehetőséget adni a diákok számára, hogy kipróbálják a katonai kiképzés egyes feladatait versenyhelyzetben. Szembesíteni őket azokkal a fizikai nehézségekkel, amelyekkel a katona élet mindennapjaiban találkozhatnának.
 • A verseny fizikai és szellemi kihívást támasztó megmérettetés, melynek során nagy hangsúlyt kap a csapatmunka, a fegyelem és a szabályok betartása.
 • A rendezvénynek fontos célja az egészséges közösségi versenyszellem fejlesztése. A versenyek lehetőséget adnak a résztvevők számára, hogy bizonyíthassák kollektív rátermettségüket és a csapaterőben rejlő képességeiket.

A verseny szervezője:
A Honvédelmi Minisztérium megbízásából a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek együttműködésével

A résztvevői:
Középiskolák 9-12. évfolyamos tanulóiból álló csapatok


Az országos döntőben a meghirdetett versenyek első helyezettjei mérik össze tudásukat. A 2016/17-es tanévben a versenysorozatba beleszámító nyílt versenyek a következők:

 • Pákozdi Honvédelmi Verseny: Pákozd-Ifjúsági Honvédelmi Járőrverseny "Egy nap a honvédelemért!" 2016. szeptember 23.
 • Crimebox Országos Ifjúsági Honvédelmi Verseny, Káptalanfüred: OIHV (Országos Ifjúsági Honvédelmi Verseny), 2016. október 8.
 • HM Országos Haditorna Verseny megyei döntő, Veszprém, 2016. október 12.
  A felmenő rendszerű csapatversenyt, fordulókat megyénként a helyi illetékes honvédség szervezi. Ennek a haditorna selejtezőnek a győztese szintén az Országos Haditorna Döntő résztvevője.
  A verseny I-III. helyezettjei érmet és kupát, valamint ajándékokat nyertek. A nyertes csapatok továbbjutottak az országos döntőbe.

Fődíj: Az országos döntőben, ami 2017 áprilisában kerül megrendezésre, az I-III. helyezett csapatai a díjakon kívül egy külföldi katonai témájú utazáson is részt vehetnek.

Országos Haditorna Verseny 2016/17 tanév feladatai:

 • tájfutás
 • katonai tereptan-távbecslés
 • kézigránát hajítás célba
 • légfegyveres lövészet
 • honvédelmi totó
 • fegyveres váltófutás
 • elsősegélynyújtás
 • akadálypálya

A versenyeken helyszínenként az egyes állomásokon a végrehajtandó feladatok eltérőek voltak. pl.: lövészetben többféle célra lőhettek, evezés, katasztrófavédelmi, árvízvédelmi feladatok, eltérő tereptávolságok, pályaverseny, különféle akadálypályák és az elméleti feladatok is igen sokrétűek, változatosak voltak.

A pákozdi verseny lebonyolítása a Katonai Emlékparkban (KEMPP), a káptalanfüredi verseny a Kispesti Ifjúsági Tábor területén illetve a mellette levő Köcsi tónál került megrendezésre és a megyei továbbjutásos verseny az iskolánk számára Veszprémben a Jutasi úti Schönherz pályán.

A verseny kiírásokkal és a programokkal kapcsolatos tájékoztatást a szervezők a versenyszámok pontos végrehajtásáról a verseny előtt tájékoztatták a csapatokat.
Az összetett eredmény az elért helyezések összegek alapján került meghatározásra.
Az előre kiadott időpontokban kellett a csapatoknak időben megjelenni és az adott feladatot a szabályoknak megfelelően végrehajtani illetve a pontparancsnok a járőr lapon rögzítette az elért pontszámot.

Iskolánk tanulói az előbbiekben említett mindhárom versenyen eredményesen szerepeltek. A honvédelmi versenyeken összesített értékelés van, így ha lányokat szerepeltet valamelyik csapat, akkor időjóváírást kap, a verseny feladatai ugyanazok.

Eredmények:

Pákozd: 

 • IV. helyezés fiú csapat: Csáfordi Gergő, Szügyi Máté, Ujcz András, Juhász Dominik
 • XVII. helyezés lány csapat: Roth Cintia, Császár Fanni, Nagy Kitti, Szilágyi Léna
 • Különdíjat kapott a lány csapat, mert a jelenlevő 38 versenyző csapatból az első helyen végeztek a lány csapatok közül.

Káptalanfüred:

 • I. helyezés: fiú csapat: Csáfordi Gergő, Szügyi Máté, Ujcz András, Juhász Dominik - összetett eredmény
 • I. helyezés: fiú csapat: Csáfordi Gergő, Szügyi Máté, Ujcz András, Juhász Dominik - abszolút kategória
 • XII. helyezés lány csapat: Császár Fanni, Nagy Kitti, Szilágyi Léna, Török Vivien

Veszprém:

 • III. helyezés fiú csapat: Csáfordi Gergő, Szügyi Máté, Ujcz András, Juhász Dominik
  Itt iskolánként 1 csapat indulhatott.

Köszönet a versenyzőket felkészítő tanárnőnek, Lepsényi Klárának.

 

A versenyekről készült képek

Ifjúsági és Honvédelmi Járőőrverseny, Pákozd

Crimebox Országos Ifjúsági Honvédelmi Verseny, Káptalanfüred

HM Országos haditorna Verseny megyei döntő, Veszprém

Bővebben...
Feliratkozás az RSS csatornára
Faller Elektro Villamosipari és Informatikai Munkaközösség

Bejelentkezés