Iskolai élet

Magyarok a Barcáért

2016. június 3-án Várpalotára látogatott Kocsis Tibor, hogy bemutassa híres dokumentumfimjét, a "Magyarok a Barcáért" címmel. A vetítésre és a közönségtalálkozóra a Thury vár udvarában került sor.

A vendégek között szerepelt Kocsis Tibor filmrendező, és Dunai II Antal olimpiai bajnok. A rendezvényre a belépés díjtalan volt.

Az eseményen iskolánk is képviseltette magát:

magyarok a barcaert talalkozo

 

A filmről:

magyarok a barcaert plakat

Rendező: Kocsis Tibor
Forgatókönyvíró: Kocsis Tibor, Horváth András

Operatőr: Kocsis Tibor

"Az FC Barcelona a világ legsikeresebb és legnépszerűbb futballklubja. A Barca mottója, mely szerint "Több, mint egy klub" valóban igaz: világmárka, több tízmillió rajongóval. Kevesen tudják azonban, hogy a mai sikerek megalapozásában olyan kiváló magyar játékosoknak is kulcsszerepe volt, mint a „gólgyáros” Kubalának, a „rongylábú” Czibornak és az „aranyfejű” Kocsisnak, vagy az itthon elfeledett Berkessynek és Plattkónak. Filmünkben őket mutatjuk be: Barcelona magyar hőseit. A film elején az FC Barcelona évszázados történelmének hajnalával foglalkozunk. Plattkó Ferenc 1923-1930 között volt a katalán klub kapusa, de kivándorlása előtt a magyar közönség kedvence is volt. Kubala Lászlót 1950-ben, regénybe illő kalandok után került a csapathoz, ahol rövidesen a Barca elsőszámú csillaga lett. 1956 a magyar futball történetét is örökre megváltoztatta. Az Aranycsapat legendás játékosai közül néhányan külföldre távoztak. Míg Puskás a Real Madridhoz, addig a balszélső Czibor Zoltán és az Aranycsapat csatára Kocsis Sándor, a Barcelonához szerződött. A „rongylábú” Czibor, akit Spanyolországban csak "a bolond madár" néven emlegettek, hamar a spanyol közönség kedvencévé vált, míg a visszafogott, elegáns Kocsist néhány hét után legendás fejesei miatt egész Katalónia „aranyfejnek” becézte. A Magyarok a Barcáért megtekintése után senki nem fog meglepődni azon, ha egy magyar kapusról szóló vers, kötelező tananyag a spanyol iskolákban, vagy ha Európa legnagyobb stadionjának bejáratánál egy magyar játékos két méteres bronzszobrával találkozik."

Forrás: http://www.urania-nf.hu/film/magyarok-a-barcaert

Trailer:

 

"Teltház előtt mutatták be hétfőn este az FC Barcelona dísztermében Kocsis Tibor: Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjét, amely a klub egykori legendás magyar játékosainak, Kubala Lászlónak, Czibor Zoltánnak és Kocsis Sándornak állít emléket.

"Ha élnének, nagyon büszkék lennének a mostani Barcára" - mondta Carles Vilarrubí, a klub második alelnöke, aki szerint ők azok, akik lerakták ennek a sikeres csapatnak az alapjait, amiért máig mindenki hálás nekik. Ennek kifejezéseként a klub nevében átadott egy-egy, a játékosok nevével és egykori számával ellátott mai, gránitvörös-kék Barca-mezt a focilegendák jelenlévő családtagjainak.
Az alelnök magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: Barcelonában mindenki számára köztudott, hogy a Camp Nou futballstadion a Kubala László nevével fémjelzett csapatnak köszönheti létezését, ugyanis óriási sikereik és népszerűségük miatt egyszerűen kinőtték az előzőt és muszáj volt egy újat építeni. Ugyan személyesen nem ismerhette őket, de tudja, hogy mindig büszkék voltak magyarságukra, és arra, hogy honnan jöttek - tette hozzá.
A bemutatón Magyarországot képviselő Szabó László külügyminiszter-helyettes az MTI-nek telefonon arról beszélt, hogy ez a "megható és erőteljes" film, amelyet sokan meg is könnyeztek, a magyarok hírnevét öregbíti a világban, és azt is remekül bemutatja, hogy ezek a futballisták a tehetségük mellett milyen nagyon kemény munkát végeztek a siker érdekében.
"Nagyon büszkének kell arra lennünk, hogy sok Barca-elnök szerint a magyar focisták hozták létre azt a stílust, szellemiséget és popularitás, ami a Barcát a világ egyik legjobb csapatává tette" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Katalóniában sokan úgy látják, szerepük volt a katalánok nemzeti öntudatra ébredésében is, mivel a futballsikerek valóságos népmozgalmat indítottak el.
Felidézte, hogy mindhárman a kommunista rezsim elől menekülve hagyták el Magyarországot az ötvenes években, és az évek során nemcsak egymást segítették, hanem befogadtak menekülő magyar családokat, előfordult, hogy többtucatnyian laktak együtt.
Ifjabb Czibor Zoltán, aki a film 2014-es budapesti bemutatóján járt először Magyarországon, lelkesedéssel beszélt az édesapja élettörténetét is bemutató alkotásról. Számára is sok újdonságot tartogatott, olyan részleteket, amelyeket nem tudott és olyan képeket, amelyeket sosem látott korábban - mondta, majd kitért arra is, hogy óriási megtiszteltetésnek tartja ezt az ünnepélyes díszbemutatót.
A klub mindig is tiszteletben tartotta múltját, és azokat akik, érte dolgoztak - fűzte hozzá.
"Ez az én Oscar-díjam" - fogalmazott Kocsis Tibor, a film Balázs Béla-díjas rendezője a nagyszabású bemutatóval kapcsolatban, amelyet Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja, illetve a klub közösen szervezett meg.
Mint mondta, a film megszületését az FC Barcelona forrásanyagokkal is segítette, számtalan fontos dokumentumot, fényképeket bocsátott az alkotók rendelkezésére.
A rendező tapasztalatai szerint Kocsis Sándor, Kubala László és Czibor Zoltán nevét még mindig nagy elismerés övezi a katalán fővárosban. "Ezek a játékosok olyan képet festettek rólunk magyarokról, amit a katalánok ma is őriznek, szeretettel és tisztelettel beszélnek rólunk" - jegyezte meg.
Kocsis Tibor vallott arról is, hogy a három legendás játékos az ő életét is megváltoztatta, mert korábban nem érdekelte a futball, de élettörténetük és személyiségük hatására "megtanulta" szeretni és élvezni a focit.
A Magyarok a Barcáért című alkotást már a világ számtalan országában bemutatták, a többi között Los Angelesben, San Franciscóban, Pekingben, és Milánóban. Spanyolországban a katalán TV3 tűzi először műsorára, és már tárgyalnak a mozi forgalmazásról és a helyi DVD-kiadásról is - részletezte a folytatást a rendező, akinek következő munkája egy egész estés film lesz Kubala Lászlóról, a Budapesten született és Barcelonában elhunyt világhírű labdarúgóról, akik a magyar mellett a csehszlovák és a spanyol válogatottban is szerepelt."

Forrás: http://ujszo.com/online/sport/2016/03/08/az-fc-barcelona-disztermeben-mutattak-be-a-magyarok-a-barcaert-cimu

Bővebben: 

http://filmkultura.hu/?q=cikkek/kubala-az-ki-interj%C3%BA-kocsis-tiborral-magyarok-barc%C3%A1%C3%A9rt-rendez%C5%91j%C3%A9vel

https://www.facebook.com/barca.film.hu/

 

 

 

Faller Elektro Villamosipari és Informatikai Munkaközösség

Bejelentkezés

Köszönjük

Hogy megosztod iskolánkat és az oldal tartalmát mással is...