17/KA1VET/5704

Két évtizedes finn kapcsolat

A PSZC Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma 2014 óta vesz részt Erasmus+ mobilitásokban saját szervezésben. Pályázati tevékenységükkel szeretnék elérni, hogy szakmát tanuló diákjaiknak folyamatosan biztosítsák a külföldi szakmai gyakorlat lehetőségét.

Az Európai mobilitások a Fallerban 2017/18 projekt során az idei évben hegesztő, központifűtés és gázhálózat rendszerszerelő, valamint bolti eladó tanulók 21 napos horvátországi, logisztikus és elektrotechnikus tanulók 28 napos finnországi gyakorlaton vesznek részt.  A programok alkalmasak arra, hogy fejlődjön diákjaink szakmai tudása, csiszolódjon idegen nyelv használatuk, megtanuljanak idegen környezetben is megfelelni. A szakmai előnyök mellett fontos, hogy a kinti időszakot kellemes hangulatban, élményeket szerezve töltsék, ezért minden helyszínen szabadidős tevékenységek sokaságát szervezik meg a diákoknak Az idei tanévben összesen 43 220 Euró pályázati forrást nyert el az intézmény a programok lebonyolítására.

– A finn kapcsolat már az ERASMUS+ programunknál jóval előbb létrejött, immár 22 éves múltra tekint vissza. Finn partnerünk a JEDU (The Federation of Education in Jokilaaksot) több oktatási intézményből álló szervezet, mely jelenlegi formájában 2012. január 1-je óta működik. A JEDU szervezetébe összesen hét – más-más profillal rendelkező – szakképző iskola tartozik. Tagintézményei a következő településeken találhatók: Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Nivala, Oulainen, Piippola, Ylivieska. Együttműködésünk  1996-ban  a JEDU egyik tagintézményével a Haapjarven Ammatti-Instituutti-val kezdődött – mondta el kérdésünkre Hajdu István igazgató.

A megállapodás keretein belül évente egy-két tanuló egy teljes tanévet töltött a finn iskolaközpontban. 1996 óta összesen 24 várpalotai diák vett részt a programban, köztük van olyan, aki Finnországban tanult tovább és jelenleg is ott él. Az iskola jelenlegi dolgozói között is vannak, akik még diákként megjárták Finnországot.

Az elmúlt két évtizedben több alkalommal is jártak Finnországban a Faller szakképző diákjai és tanárai

A finn fél jellemzően pár hetes mobilitási programokat szervez tanulóinak, tanárainak Magyarországon, ilyenkor fogadó félként jelenik meg a Faller. – Még 2007-ben kerekedő és bolti eladó tanulóink négyhetes munkahelyi gyakorlatot végeztek finnországi üzletekben a Leonardo program keretein belül. 2016 február-márciusában pedig hat kereskedő tanulónk szintén négy hetet töltött el ERASMUS+ programunkban szakmai gyakorlaton – jegyezte meg Hajdu István.

A két fél közötti kontaktus fenntartásáért sokat tettek az iskolák dolgozói, különösen Osmo Halonen és Nyitrainé Lőrincz Marianna tanárok, a nemzetközi kapcsolatok koordinátorai. A várpalotai intézményben minden évben szerveznek finn programokat: témahetek, élménybeszámolók, vetélkedők, plakátversenyek, finn estek hivatottak fenntartani a kapcsolat szellemiségét.

Az idei tanévben 12 diák és kísérőtanáraik február 4-én kelnek útra, hogy a repülővel és hosszú vonatutazással megérkezzenek a gyakorlati képzés helyszínére.  A finn tél nehézségei és szépsége, a jelentős távolság, s a skandináv kultúra sajátosságai mellett különösen érdekes lesz találkozni a világszerte legjobbak között számon tartott finn oktatási rendszerrel is.

Faller Elektro Villamosipari és Informatikai Munkaközösség

Bejelentkezés

Köszönjük

Hogy megosztod iskolánkat és az oldal tartalmát mással is...