Erasmus

Tanévkezdés: indulhatnak az európai együttműködések

52 közoktatási és 106 szakképzési mobilitási pályázat megvalósítását támogatja 2014-ben a Tempus Közalapítvány az Erasmus+ program keretében. Ezzel csaknem 3500 diák, pedagógus és oktató külföldi tapasztalatszerzését teszik lehetővé.

A közoktatási mobilitási projektekben óvodák, általános iskolák, középiskolák és kollégiumok munkatársai utazhatnak külföldi tanulmányútra, képzésre, vagy taníthatnak egy-egy európai partneriskolában. Országszerte 52 intézményből 384-en élhetnek idén a lehetőséggel, melynek keretében elsősorban az Egyesült Királyságba, Németországba és Franciaországba utaznak tanárok, intézményvezetők, illetve közoktatási intézmények munkatársai. A támogatott pályázatok legnagyobb részében idegen nyelvek tanítása és tanulása a cél, de az IKT technológiák alkalmazása, a módszertani fejlesztés és az iskolai kudarcok elleni küzdelem is a legnépszerűbb témák között szerepel.

Erasmus Leo Szakképzés

A szakképzési mobilitási projektekben szakmai alapképzésben részt vevő tanulók külföldi szakmai gyakorlatára, valamint oktatásban, képzésben és ifjúsági területen dolgozó munkatársak külföldi tanulmányúton való részvételére lehet pályázni. 2014-ben összesen 106 szakközépiskola, civil szervezet, vállalat, cég, kamara és államigazgatási szerv nyert támogatást, és ezzel több mint 3000 fő kiutazása válik lehetővé. Legnagyobb arányban a vendéglátás területéről pályáztak, de a műszaki és agrár területek is nagyon népszerűek. A külföldi tapasztalatszerzéshez legtöbben Németországot, az Egyesült Királyságot és Olaszországot választották. A munkatársak maximum 2 hónapot, a tanulók legfeljebb 1 évet tölthetnek a partnerintézménynél a projektek futamideje alatt.

A Tempus Közalapítvány csaknem 20 éve segíti az oktatás minden szintjén működő intézményeket a nemzetközi tapasztalatszerzésben. Az Erasmus+ program hazai koordináló intézményeként továbbra is várják – többek között – a közoktatás és szakképzés területéről érkező pályázatokat.

Információ: http://www.tpf.hu, http://www.erasmusplusz.hu

Faller Elektro Villamosipari és Informatikai Munkaközösség

Bejelentkezés

Köszönjük

Hogy megosztod iskolánkat és az oldal tartalmát mással is...